Artikel in Weekblad voor Salland

Krantenartikel Salland Centraal

Ontzettend trots zijn wij op dit mooie artikel in het weekblad voor Salland.

Wethouder Gerria Toeter gaat op koffievisite bij het gezin van Lynn en Bart

Centrum voor Jeugd en Gezin is houvast voor ouders met hulpvraag.

Als jonge ouders moet je het allemaal zelf uitzoeken. Natuurlijk is er hulp van familie, is her en der oppas beschikbaar, maar de meeste tijd sta je er met z’n tweeën toch alleen voor. En dat kan best wel eens lastig zijn, weten Lynn en Bart inmiddels ook. “Onze dochter was ’s nachts vaak wakker en dat breekt je op een gegeven moment echt op.”

Ze wendden zich daarom tot het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Een tip die ze kregen bij Kinderdagverblijf De Rode Bank in Raalte. “We hadden al een aantal dingen geprobeerd. Zo zochten we op internet naar de hulp van een slaapcoach, maar we kwamen niet verder”, vertellen ze aan wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte die ook in coronatijd graag de moeite neemt voor een koffievisite. 

Een koffievisite met inhoud welteverstaan. Beleid maken en uitvoeren in het gemeentehuis is mooi, maar je moet blijven toetsen hoe bepaalde situaties in de praktijk worden beleefd. De wethouder met onder andere jeugdzorg in haar portefeuille hangt dus aan de lippen van de jonge Raaltenaren. “Ik ben blij dat het kinderdagverblijf in dit geval als verwijzer heeft gefungeerd. Tegelijk besef ik wel dat er nog werk aan de winkel is om het CJG nog beter onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld bij consultatiebureaus en via andere kinderdagverblijven”, stelt ze vast.

Kort lontje

Het CJG, in Raalte gevestigd aan de Jan van Arkelstraat, is namelijk een prima eerste plek om opvoedkundige vragen en problemen neer te leggen. Voor Lynn en Bart heeft het gesprek onder andere geresulteerd in deelname aan twee workshops: beter leren slapen en leren luisteren. Allemaal online vanwege corona. “Dat was juist wel prettig, want nu konden we tussendoor met elkaar overleggen. In een live workshop is dat natuurlijk heel lastig.”

Wethouder Toeter weet dat de animo voor de online workshops bijzonder groot is. “Het aantal belangstellenden is verdubbeld. Veel ouders vinden het prettig dat het minder tijd in beslag neemt en dat je meer ruimte krijgt voor vragen. En dat het niet te ingewikkeld wordt gemaakt. Je bent vooral op zoek naar tips en trucs om te voorkomen dat jouw lontje te kort wordt.” “Het is zeker ook fijn dat je weet dat meer ouders strubbelen met de opvoeding. Je weet het eigenlijk wel, maar het is fijn om op deze manier een soort van bevestiging te krijgen”, voegen de ouders toe.

Een goed gevoel is mooi, maar je gaat voor meer. Wat dat betreft, zijn Lynn en Bart op hun wenken bediend. Hun dochtertje komt nu ’s nachts maximaal drie keer uit bed. “We zijn er nog niet helemaal, maar wel op de goede weg. Wat we hebben geleerd, is dat er in de basis drie manieren zijn waarop je de situatie te lijf kan gaan. Van de zachte naar een hardere aanpak en je krijgt er allerlei werkboekjes bij waarin het stap voor stap wordt uitgelegd.”

Zijn ze na twee workshops in staat om de gouden tip te geven aan andere ouders die met dezelfde problemen worstelen? “Nou ja”, aarzelen ze enigszins om vervolgens heel duidelijk aan te geven: “Niet te lang wachten om naar het Centrum voor Jeugd en Gezin te stappen. Hoe langer je wacht, des te moeilijker het wordt om bij te sturen.”

Workshops bij het CJG Raalte

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Raalte organiseert met enige regelmaat (online) workshops voor ouders. In iedere workshop wordt een opvoedthema behandeld. Zo komen ‘leren luisteren’ en ‘beter leren slapen’ regelmatig aan bod. Maar ook rondom het thema scheiding staat een workshop op de planning. Kijk op de website en de facebookpagina van het CJG voor de data en meer informatie.

Naast de workshop kunnen ouders ook vrijblijvend terecht bij het CJG voor advies bij vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Het CJG is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Je krijgt dan een medewerker van het CJG aan de telefoon waar je je vragen kunt stellen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Ook jongeren zelf kunnen met vragen terecht bij het CJG.