Tips voor een betaalbare vakantie

Tips voor een betaalbare vakantie

De Meivakantie is aangebroken. Twee weken geen school en hopelijk elke dag mooi weer. Maar de grote vraag voor veel ouders is: wat gaan we doen? In dit artikel lees je een aantal leuke en vooral betaalbare tips.
 

Tip 1: kamperen in de tuin

Het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin. Veel meer dan een klein tentje, luchtbedden en slaapzakken of beddengoed heb je niet nodig. Heb je dat zelf niet in huis, dan kun je het vast lenen van buren of vrienden. Voor kinderen is het ontzettend leuk en spannend om een nachtje in de tent te mogen slapen met de veiligheid van thuis een paar meter verderop.
 

Tip 2: oud-Hollandse straatspelletjes

Oud-Hollands klinkt misschien heel ouderwets, maar de meeste straatspelletjes zijn echt tijdloos. Denk aan knikkeren, tikkertje, verstoppertje, blikkietrap, touwtjespringen, rolschaatsen en hinkelen. Je kunt het bijna overal doen en kost bijna niets. Maak een strippenkaart voor je kinderen waarop ze kunnen bijhouden welke spelletjes ze hebben uitgeprobeerd.


Tip 3: op ontdekkingstocht in de natuur

Meestal hebben we het veel te druk met andere dingen om eens écht om ons heen te kijken. Maar in de vakantie is het een heerlijk tijdverdrijf om met een paar jampotjes en een vergrootglas de natuur in te trekken. Als je goed kijkt zie je overal wel iets bijzonders. Kleine torretjes en miertjes die druk aan het werk zijn. En een blad ziet er door een vergrootglas ineens heel spannend uit! Aan de waterrand is vaak ook een heleboel te ontdekken.
 

Tip 4: naar een museum

Als het geen mooi weer is en je er toch samen op uit wil, is het museum een goed idee. Nederland heeft bijna 700 musea waarvan een heleboel ook erg leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Spoorwegmuseum of het Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht, NEMO of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Gevangenismuseum in Veenhuizen of de Kleine Mensjes Route in Leeuwarden. Genoeg te beleven en meestal toegankelijk voor minder dan €10,- per persoon.

Natuurlijk zijn er daarnaast nog allerlei andere mogelijkheden om de vakantie door te komen: zwemmen, knutselen, picknicken, hutten bouwen en pannenkoeken bakken. Wat je ook gaat doen, laat je niet wijsmaken dat een vakantie alleen maar geslaagd is met tripjes naar dure vakantiebestemmingen en attractieparken. Je kinderen zullen het vooral heel erg leuk vinden om samen met jou eropuit te gaan.